Lassie Rijke Roerbak Rijst - Overtuigd!

21 aug 2013 - 15:00
Onlangs heb ik contact gehad met Lassie naar aanleiding van mijn eerste blog van LRRR. Eén van mijn grootste verbeterpunten richting Lassie was dat ik niet écht kan roerbakken met de rijst.
Nou ja, de rijst maak je wel klaar door middel van roerbakken, maar het leek mij nog geen geschikt plan mijn groenten te gaan roerbakken, hier de water en rijst bij te gooien en vervolgens de groenten te gaar zouden zijn.

Na mijn contact met de marketingmanager van Lassie vroeg hij aan mij om dit toch eens te gaan proberen, want het kan wel! Oké, oké...

Proberen

Ik ben maar eens voorzichtig gestart met het wokken. Eerst het vlees in de pan, en toen dat gaar was maar direct de groenten, het water én de rijst erbij gedaan. Resultaat: alles gaar, maar er bleef teveel water onderin de pan, waardoor de woksaus niet meer te proeven was. Het was dus wel te eten, maar dit was niet DE oplossing die ik zocht.

Ervaring leert...

Na een paar keer proberen, testen, proeven heb ik nu wel door dat het zekerrrr heel goed te doen valt :) Let op:

  • Wokpan heet laten worden
  • Vlees gaar wokken
  • Groente even snel aanwokken (ligt eraan welke groente, maar als je een beetje bekend met wokken weet je wel wat eerst gaat).
  • Rijst erbij, en de helft van het water! Dus voor 2 kopjes rijst, 1 kopje water OF ander vocht (kom ik straks op terug).
  • Lekker wokken, lekker doorroeren!
  • Wanneer het water opgenomen is nog wat woksaus erover. 
  • Even doorroeren en eetsmakelijk!

Eventueel ander vocht dan water

In plaats van water gebruikte ik ook regelmatig het vocht wat bij de maiskolfjes of champignons (potje) in zat, zodat ik minder zout en/of woksaus hoefde te gebruiken. Eventueel zou je het kookvocht ook gebruiken als je groenten blancheert. Mijn tip hierbij: gebruik niet teveel vocht, je kan altijd wat erbij doen. Als het vocht opgenomen is neem je de proef op de som :)
Daarnaast: als je wat minder vocht gebruikt blijft de rijst ook wat steviger van!

Ook handig voor 1 persoonsgerechten

Het komt af en toe voor dat ik alleen voor mezelf kook. Het is dan eenvoudig om groente uit pot/blik te pakken. Ik ben erachter dat wanneer je hierbij de rijst in gooit en nadien afgiet het heel prima gaat! De rijst heeft dan opnieuw de smaak van het vocht van de groente. Je hoeft dan eventueel nog maar 1 pannetje apart het vlees klaar te maken.

Buiten koken

Deze zomer hebben we veel gebruik gemaakt van onze Skottelbraai. Heel handig om hier ook de rijst bij te gebruiken! Ideaal!

Minpunten

Uiteraard kan niet alles perfect zijn ;) De volgende opmerkingen blijven staan voor mij:
  • Rare hoeveelheid per verpakking
  • De verpakking valt niet zonder schaar open te maken. Met schaar houd je er dan wel een mooi schenktuitje aan over.
  • Helaas bevat de rijst minder voedingsvezels dan de rijst die ik normaal gebruik. Vezels zijn voor mij persoonlijk belangrijk ivm PDS.


Nu kan ik écht lekker eenpansgerechten maken. Smakelijk, makkelijk, veelzijdig en snel!

Ik ben overtuigd! 
Heb jij ook ervaring met LRRR (Lassie Rijke Roerbak Rijst)? Ik ben benieuwd naar je verhalen!

3 opmerkingen:

  1. Beste Erica,

    Bedankt voor je tips en test!
    Mijn aanrader is eigenlijk altijd je vlees eerst te bakken, uit de pan te halen en te laten rusten op een bordje. (zeker bij rundvlees)

    Daarna verder zoals jij vermeld en later weer het vlees toe te voegen.
    Dit resulteert mijn inziens altijd in lekkerder minder droog vlees in de roerbakschotel.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, bedankt voor je reactie en tip! Ik roerbak meestal met kip of met hamlapjes :)

      Verwijderen
  2. Ik roerbak eerst de rijst. Daarna nog kant en klare hollandse roerbakgroenten met kruidenboter toevoegen. En een heerlijk schnitzeltje erbij. Klaar in 10 min

    BeantwoordenVerwijderen